Friday, March 25, 2011

decizii

Decizia este un atribut exclusiv managerial, care diferentiaza un manager de un angajat. Este rodul gandirii unuia sau a mai multor oameni, in functie de situatie.


I Sa incepem cu inceputul…

Decizia poate fi definita ca un process cognitiv avand drept rezultat selectia unei posibile actiuni vitoare dintre o serie de actiuni alternative pentru a obtine in final ceva. Ceva util. Ceva de dorit . Ceva care poate fi : un lucru , o actiune „programata” din partea unei terte parti, atingerea unui scop, ceva care sa aduca atraga o stare de bine.
Decizia este procesul prin care o entitate [persoana – (si aici vorbim de decizii personale ) sau un grup de persoane (decizii de grup) ] alege raspunsul dat la stimuli din mediu inconjurator .
Pentru a lua o decizie trebuie sa existe in primul rand putere de a decide si implicit…mai multe alternative
Oarecum paradoxal, nu stiu daca se poate vorbi de decizie atunci cand nu exista alegere constienta sau individul se ghideaza stict dupa instinct cand ia o decizie, desi si acesta este o tema foarte vasta : DECIZII CONSTIENTE , DECIZII INCOSTIENTE . As dori sa precizez aici este ca decizia bazata pe cunostinte, decizia logica este specifica omului , pe cata vreme deciziile bazate pe instinct sunt specifice animalelor (pasarea ia decizia pe baza instinctului de a zbura la sesizarea unui pericol iminent.
Decizia este pana la urma alegerea celei mai bune alternative pentru a obtine cea ce ne dorim. Si ceea ce ne dorim pana la urma este sa fim fericiti . O stare. Un sentiment. Uneori suntem atat de prisi in a evalua costul material sau emotional al fiecarei decizii incat uitam ca scopul final este sa pana la urma o stare.pe care fiecare dintre noi o doreste. Pentru ca odata cu fiecare decizie vine un pret pe care trebuie platit. Un pret care incepe cu taierea celorlate alternative de pe lista. Evaluam resursele necesare, costul si beneficiile vitoare .
II Suntem limitati
Suntem limitati. Pusi intre granite .
Limitati ca cunoastere. Niciodata nu stim toate necunoscutele din rezolvarea ecuatiei ce presupune o decizie. Intodeauna a existat si va exista necunoscuta X. Necunoscuta care mereu isi baga codita tocmai atunci cand nu te astepti. Surprize. Surprize.
Limitati de frica. Frica de necunoscut. Frica de experiente neplacute. Frica ca ne poate fi mai rau. Frica de esec. Frica de ceea ce gandesc despre noi persoanele din jur, pentru ca vrem, nu vrem interactionam intre noi. Frica ca ne poate fi mai bine. Uneori ne este frica ca vom fi fericiti.
Limitati in timp. Pentru ca timpul trece si nu se mai intoarce. Si nu putem sa il intoarcem inapoi.
Timpul rearanjeaza toate lucrurile.
III Un exemplu simplu
Lui X ii este foame(problema). X vede un mar(stimul).
X stie (constientizeaza) ca un mar (exista cunostinta ca un mar ii va potoli foamea si ii va aduce si o bucata de placere)
X doreste un mar (yepp pe baza informatiilor anterioare ).
X gaseste posibilitatile (actiuni alternative) prin care poate obtine un mar si in functie de aceste alternative isi reevaleaza si intrebarea cat de tare isi doreste acel mar .
X alege o posibilitate.
cred ca m-as simti bine daca as manca un mar ….
X obtine marul.
? cum???->
A fost o alegere buna ?
Nu stiu .Probabil.
1 Marul a fost exact ceea ce aveam nevoie. Bingo!
2 Marul a fost bun (am ales personal marul de pe taraba din piata) dar parca totusi marul nu a fost exact ceea ce am avut nevoie…..parca o portocala ar fi fost mai buna. E complicat. Nu sunt foarte fericit. Nici eu nu stiu ce vreau. Am nevoie de un sistem e asistare a deciziilor . E asa multa confuzie si sunt asa multe umbre in mintea mea. Era o decizie simpla. De ce trebuie sa fi fost asa complicata ?
Marul mi-a potolit fomea dar nu mi-a adus si bucata de placere asteptata.
3 Marul m-a dezamagit. Nu a fost la inaltimea asteptarilor mele. Se mai intampla. Sigur, un sistem de asistare a deciziei ar fi fost util.
?????
A FOST BUN?
VI O cutie NEAGRA
Decidentul este o cutie neagra. Deoarece fie ca ne place sau nu, fiecare decident este o persoana unica. Fiecare persoana este singurul administrator al bazei propri de cunostinte.
Din perspectiva psihologca, pentru a determina cu oarecare precizie o decizie pe care cine o poate lua sunt necesare cateva informatii despre acel cineva.
Dar nici o viata nu se poate asemana cu alta. Fiecare venim fiecare cu un bagaj de cunostinte, de emotii, cu niste experiente mai ales din perioada copilariei care ne contureaza cu o pondere mai mare sau mai mica intr-un fel sau altul fiecare decizie pe care o luam parcursul vietii.
Consider ca  in cazul in care am trai cu totii acelasi inceput de viata , am lua cu totii decizii diferite. Pentru ca suntem diferiti. Asta nu inseamna ca e bine sau rau.
Consider ce este cel mai important este sa  cauti ceea ce lipseste. Fiecare isi alege calea, scopul final este acelasi. O stare de bine, o stare de fericire, chiar daca doar una de moment, de o clipa. Uneori suntem prinsi de intosaturile pe care le iau evenimentele si uitam si care este scopul. Nimeni nu iti poate spune cum sa fii fericit. Cum sa ai succes. Care este cea mai buna decizie. Nimeni nu iti poate spune cum sa pornesti o afacere. Eventual te poate invata cum sa o administrezi.
Frameuri. Scenarii. Scenariul este mereu acelasi. Psihologii ne spun ca se poate anticipa cu oarecare precizie (80%) o decizie pe care o persoana o va lau in situatia data cu conditia sa stim ce ii place si ce nu ii place , deciziile pe care persoana respectiva le-a luat in trecut . Ne spun ca oamenii judeca dupa acelasi pattern :la rece(logic) sau la cald(emotional). Ne spun ca uneori oamenii sunt asa de previzibili uneori.
Cunostinte. Frameuri. Scenarii.
V. O multime de cutii negre
O retea de cutii negre, conectate intre ele . La fel ca si stelele de pe cer.
O multime de decizii personale . In fiecare zi, in fiecare clipa.
O multime factori care influenteaza fiecare dintre deciziile pe care le luam.
O multime de sentimente care afecteaza fiecare decizie pe care le adopta toate persoanele care iau decizii . Efectul butterfly ?
O multime infinita de ganduri.
O multime infinita de cunostinte care is modifica pozitia in frameuri. O multime de scenarii care se modifica . O multime de scenarii vechi. O multime de scenarii noi.
Un joc de domino. Cine pierde si cine castiga? Nimic nu se pierde, totul se transforma.
Un sistem in echilibru si o imensa forta exterioara care influenteaza toate deciziile. Dumnezeu?
Interactionam :

The Networks
Observam legaturile dintre cutiile negre. Uneori incercam sa vedem ce exista acolo. Poate din Interes, frica de esec, curiozitate, plictiseala? Fiecare cautam ceva.
Facem o observatie. Punem o intrebare . Formulam o ipoteza. Verificam ipoteza pe baza unui experiment. Pe baza rezultatului acceptam aceptam sau respingem ipoteza.
Incercam sa dechidem cutia.
Primul lucru este forma. CUM arata. Relatiile existente inte cutia noastra celelate cutii negre. Modul in care reactionaeza cu mediul inconjurator. Incercam sa ghicim, sa ne facem o imagine a ceea exista in interior .
Gasim mai multe nivele de securitate. Nivele de securitate pazite de un firewall numit incredere.
Nivelul 0 – informatiii publice . Aproape toti cei din jur au acess la ele
Nivelul 1- informatii la care au acess doar cunostintele.
Nivelul 2 – informatii la care au acess doar unele dintre cunostinte.
Nivelul 3 – informatii la care are acess doar familia.
Nivelul 4 – informatii la care nu are acess decat adminstratorul contului si eventual un inputernicit desemnat de administrator.
Nivelul 5 – informatii strict strict personale. Top SECRET pentru moment.
O micuta cutie negra.
O micuta cutie neagra in care nici administratorul bazei de date nu stie ce se ascunde ;)
Ciudat.

Data mining. Predicting future using neural network. How you can predict the future using labels already knew? It’s said that you have to look in the past if you want to know the future.
Stop THINKING . KEEP YOURs  EYES OPEN. Go with the flow.  THINK.

3 comments: