Friday, May 3, 2013

1. Invata sa te iubesti pe tine
Când suntem dependenţi emoţional, căutăm ca partenerii noştri să umple golul de iubire pe care îl simţim.Pentru a putea începe să construim relaţii bazate pe iubire împărtăşită de ambele părţi, este important să înţelegem şi să trăim ce înseamnă iubirea. Acest lucru înseamnă să începem săpetrecem timp cu înţelegere şi compasiune cu persoane cu care îţi petreci cel mai mult timp: adică cu noi înşine.
În tot acest timp petrecut cu noi este important să rememorăm calităţile noastre, să primim lecţiile vieţii cu deschidere şi înţelepciune şi să ne privim fără urmă de judecată, astfel încât stima noastră de sine să crească in fiecare zi. Când iubirea de sine şi respectul faţă de noi va creşte, vom putea să trecem la relaţionarea cu ceilalţi la un nivel echitabil.
2. Invata sa te respecti pe tine
Primul lucru pe care il poti face pentru a-ti creste respectul de sine este sa iti respecti propriul corp. Multi stiu teoria, putin o pun in aplicare. Nu le poti cere celor din jur sa te respecte daca tu nu te respecti pe tine.
 • Iti tratezi corpul ca pe un temple sau ca pe un bordel?
 • Cu ce fel de combustibil il alimentezi?
 • Ii dai mizerii sau alimente pline de sanatate si energie?
 • In functie de ceea ce mancam si bem noi ori ne hranim organismul ori ni-l otravim.
 • Cate stii despre alimentatie? Dar despre suplimentele alimentare?
 • Dar despre sport?
 • Dar despre cum functioneaza corpul nostrum?
 • Cat de bine stii sa iti asculti corpul?
 • El ne comunica de fiecare data ceea ce are el nevoie, doar ca noi am uitat sa receptam semnalele lui.
 • Cat de des mergi sa iti faci control medical? Dar la stomatolog mergi?
 • Cata grija ai de tenul tau?  De parul tau?
 • Cat dormi?

Toate acestea conteaza si fac diferenta intre o persoana care isi respecta propriile nevoi si o persoana care nu da doi bani.
Neglijenta te va costa scump.

3. Renunţă la aşteptări.
Învaţă să înţelegi că singurele tale nevoi fără de care nu poţi trăi sunt cele fiziologice şi cele de siguranţă, celelalte fiind doar aşteptările tale care provin din dependenţa ta de cei din jur. Invata sa nu mai ai asteptari de la cei din jur. Relatiile autentice nu sunt relatiile schimb pe schimb! O relaţie autentică este precum Soarele: ne furnizează lumină şi căldură fără să aştepte nimic în schimb!
4. Învaţă că iti esti suficienta!
Într-o relaţie adevarată, oamenii implicaţi se plac şi se iubesc pentru ceea ce sunt ei cu adevărat. Odată ce ştii că eşti suficient pentru tine şi incepi să trăieşti ca fiind tu, cel adevărat, vor veni către tine oamenii care trăiesc şi sunt în rezonanţă cu tine.
5.  Tu esti cel mai mare dusman al tau!
Cel mai mare dusman al increderii in tine esti tot tu.
Dar asta e bine pentru ca inseamna ca totul sta in mainile tale si eu te voi ajuta sa iti recapeti ceea ce ai pierdut: PUTEREA INTERIOARA!
Cand am invatat asta la cursurile de NLP a fost cea mai mare eliberare a mea.
Si a venit momentul sa iti spun si tie secretul cum te poti elibera.
In mintea ta nu au loc decat GANDURILE TALE!
Nimeni nu poate sa intre in mintea ta in afara de propriile tale ganduri. Asa ca nu poti cu adevarat sa dai vina pe cineva ca ti-a scazut increderea in tine, ca te-a facut sa suferi, ca te-a jignit, ca te-a umilit, ca te-a stresat, etc.
Acesti oameni doar au actionat intr-un mod care TI-A DECLANSAT anumite ganduri.
Acele ganduri ALE TALE ti-au declansat stari emotionale negative si ai ajuns sa te simti rau.
Dar, de la ce face cineva pana la ce simti tu, e cale lunga.
Altfel spus, tu trebuie sa il lasi pe celalalt sa te influenteze, sa preiei in gandurile tale mesajul de la el ca sa te poata influenta.
Si aici intervine dialogul tau intern!
Adica vocea aceea care ne vorbeste mereu in cap si care ne saboteaza de multe ori.

No comments:

Post a Comment